Spitalele își mai pot face propriile achiziții doar pentru șase luni, ulterior acestea urmând să fie realizate centralizat, pentru mai mulți ani, de către Ministerul Sănătății, a anunțat, luni, ministrul de resort, Raed Arafat, la inaugurarea noii Unități de Primiri Urgențe a Spitalului Floreasca.
„Ordinul privind achizițiile centralizate este la avizat în Ministerul Sănătății. Lucrăm inclusiv pe codul etic. Va ieși ordinul pentru materialele pe care le vom achiziționa în următorii ani. Pentru început, ordinul vizează achizițiile foarte scumpe, dar și cele ieftine, dar prin care se iau în cantități foarte mari”, a mai spus Arafat.
Ministrul Sănătății a precizat că materialele ieftine la care face referire sunt cele de tipul mănușilor sau al sondelor nazale ale căror prețuri de achiziție pot fi și de 60 de ori mai mari la anumite unități. „Există diferențe mari de preț chiar la materiale ieftine. De exemplu, la mănuși sau la sonde nazo-gastrice. Sunt diferențe majore de preț, de la 1 la 60 de ori de la 1 la 4 ori, de la 1 la 10 ori. Dacă acestea vor fi aduse în achiziție centralizată, atunci vom avea reduceri substanțiale de costuri, dar și un control pe consum”, a explicat Raed Arafat.
CITEȘTE AICI TOTUL DESPRE LEGEA LUI ARAFAT
Ministrul a subliniat că, după intrarea în vigoare a ordinului privind achizițiile, acestea nu vor mai fi făcute de către spitale.
„Spitalele nu vor mai face achiziții decât pentru șase luni. Apoi, va intra în vigoare ordinul. În curând, vom face publice normele de aplicare a ordinului, astfel încât toată lume să vadă despre ce achiziții vorbim. Cred că, prin acest ordin, nu vom mai avea întreruperi în aprovizionare”, a mai spus Raed Arafat.
Potrivit unui proiect de ordin dat publicității în noiembrie, Ministerul Sănătății (MS) va face achiziții pentru spitalele din rețeaua proprie și cea a autorităților administrației publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când prețul de cumpărare a unui anumit produs a fost și de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.
Proiectul de hotărâre de guvern vizează, astfel, desemnarea Ministerului Sănătății ca unitate de achiziții centralizată.
Potrivit proiectului, unitatea de achiziții centralizată, respectiv MS, încheie acorduri-cadru, în numele și pentru unitățile sanitare publice cu paturi din rețeaua ministerului și cea a autorităților administrației publice locale.
În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfășoară, în mod individual, procedurile de achiziții publice pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto. În acest condiții, spun inițiatorii proiectului, sunt situații în care prețurile de achiziție a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili și lubrefianți pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la același produs și cu aceleași specificații tehnice, chiar și în situația în care acesta provine de la același producător sau distribuitor. În unele cazuri, prețurile de achiziție au variație foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.